dinsdag, juni 02, 2009

Mond- en Klauwzeer

Drie dagen na zijn verjaardag begon Tobin plotseling heel vervelend te doen met eten, hij at nog maar heel weinig en was plotseling super kieskeurig. Ik vroeg me af of hij, nu hij al een grote jongen van een jaar oud was, maar had besloten dat het niet normaal meer willen eten nu was begonnen, van het ene op het andere moment.

Ik vond het toch een beetje vreemd want Tobin is echt een lekkere eter, hij neemt flinke happen, knijpt in zijn handjes en gromt dan "Hmmmmm!" als hij het lekker vindt. En hij lust normaalgesproken bijna alles. Opa Nederland noemt hem zelfs een gastronoom.

Na twee dagen kwamen we erachter wat er aan de hand was. Hij kreeg allemaal puistjes om zijn mond, en blaren op zijn tong en in zijn wangen. Dat is natuurlijk behoorlijk pijnlijk dus kan ik me voorstellen dat je dan bijna niet wilt eten. De dokter vertelde ons dat het hand, voet en mondziekte was, een ziekte die verwant is aan mond- en klauwzeer bij vee, maar verder bij mensen vrij onschuldig, afgezien dan van dat de symptomen erg vervelend zijn. Ik had er in Nederland nog nooit van gehoord, misschien heerst het meer in NZ.

Het is een virale ziekte dus was er weinig anders aan te doen dan uitzieken en kinderparacetamol geven tegen de pijn, en alleen maar flesje en dungemalen voedsel geven.

Uiteindelijk heeft het nog zo'n 10 dagen geduurd, waarin Tobin steeds erg huilerig was, enorm kwijlde, vaak wakker werd 's nachts en zich gewoon erg vervelend voelde. Hij had zelfs een enorme blaar midden op zijn tandvlees in zijn kaak, het was allemaal erg zielig. We hebben hem dus maar de meeste nachten bij ons in bed genomen, was voor hem lekker veilig en als hij dan weer brullend wakker werd hoefden we er zelf ook niet uit. Maar ja, ondanks dat waren het toch wel 10 dagen met flink slaaptekort.

Toen het allemaal weer voorbij was zat de grote blaar in zijn kaak er nog steeds... bleek het een kies te zijn! Twee nog wel (aan de andere kant ook)!

Arm joch, ziek zijn èn tegelijkertijd nog eens twee kiezen doorkrijgen. Gelukkig is het nu allemaal voorbij en eet hij weer als een slootgraver. "Hmmmmm!"